TAHTAKALE ÇARŞISI

Hakkında

Bursa'nın en eski çarşılarından biri olan Tahtakale, kendi adıyla anılan mahallenin can elamandır. Eski Köylü Pazarının da kurulduğu Tahtakale, Bursa'nın tarihî ve kültürel kimliği açısından büyük öneme sahiptir.

Osmanlıdan önce Bizans döneminde Taht-El Kale olarak geçen bölge atların bağlandığı yer olarak kulllanılıyordu.Aynı sürede atlar için revir olarak kullanılıyordu.Osmanlı dönemi ile birlikte şehir kale dışına taşınmaya başlandığında bu bölgede bir mahalle ve çarşı ortaya çıktı.

Taht-el-kale isminden dönüşen Tahtakale ismi Kale Altı anlamına gelir.

Osmanlı döneminde bölgede tenekeciler, kasaplar, sakatatçılar, zahireciler vardı.Babadan oğula esnaf anlayışı halen devam etmekte olan bölgede 75-125 yıl arası aynı yerinde faaliyet gösteren 3 nesildir devam eden esnaflar halen bulunmaktadır.Sarı Kasap 125 yıldır ,Uludağ Balcısı 75 yıldır 3 nesildir devam etmektedirler.

1855 Bursa Depreminden sonra Tarihi Tahtakale Hanı yapıldı.Esnafın yoğun talebine istinaden surların altıda dükkan olarak yapılmıştır.

2.Dünya savaşı evveli Karacabey Ovasında Leylekler ile Kartalların kavgası olmuş, buna istinaden halk kıyamet mi kopacak diye düşünmüştür, neticesi 2.Dünya Savaşı çıkmıştır.Karacabey'de meydana gelen bu olayda yaralanan leylekler Tahtakale'ye getirilmiş bölgede bir leylek hastanesi kuruluştur.Esnaf Leylekleri kendi elleri ile beslemişlerdir.

Bursa'nın en iyi ve meyvesi,sebzesi, süt ürünleri, eti, balı her zaman burada satılmaktaydı ve buna istinaden Bursa'nın zengin kesimi halk deyimi ile Bursa sosyetesi buradan alışveriş yapardı.

Merinos Fabrikası açılışına gelen Atatürk'ün Mudanya'ya demirleyen gemisine katırlarla buzlar içinde Etler buradan gitmiştir ve bu kasap hala bölgede kasaplık yapmaktadır.

1958 Kapalıçarşı yangınından sonra Kapalıçarşı Esnafı bölgeye rağbet etmiş ve bölgenin değeri artmıştır.

1998 yılında Tahtakale Hanında çıkan yangın ile Han tamamen yanmış tam 4 yıl enkaz kaldırılmamış ardından kaldırılan enkazın yerine temel atılıp 2 yıl sadece otopark olarak kullanılmıştır.Bu da bölgeye sancıları halen hissedilen büyük sorun getirmiş, bölgeye rağbet azalmıştır.

Tahtakalede hala aynı mütavazi esnaf kimliği ile etin, peynirin, balın, sebzenin, meyvenin ve bir çok ürünün en iyisini satılmaktadır.