Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

BURSA VE ÇEVRESI | ÇEKIRGE

Bursa Osmangazi ilçesine bağlı bir semttir. Bursa'nın en eski semtlerinden biri olmakla beraber, ismini Osmanlı döneminde yaşamış olan Çekirge Han adlı bir kişiden aldığı rivayet edilir, ayrıca Osmanlı döneminde o bölgede yaşanan bir çekirge istilası sonucu da bu bölgeye bu ismin verildiği bir rivayettir.

 

Günümüz çekirgesi

Çekirge bugün Bursa'nın en gözde, modern, nezih ve elit yerlerinden biridir. Bursa denince akla gelen, Karagöz ve Hacivat'ın da mezarları bu semtte yer almaktadır. Ayrıca Mezarlığın karşısında birde Karagöz Kültür evi bulunlaktadır. Armutlu Meydanı diye adlandırılan küçükte bir meydanı vardır. Bursada yeşili bol bir semttir. AYRICA ŞEHİT PADİŞAH SULTAN 1. MURAT HÜDAVENDİGARIN TÜRBESİ VE CAMİSİ BU SEMTTE YER ALMAKTADIR

 

Bursa çekirge Kaplıcaları

Çekirge Kaplıcaları Vakıfbahçe kaynağına bağlıdır. Bu kaplıcalar Bursa Merkezinde, Çekirge semtinde bulunmaktadır. Çekirge’deki Çelik Palas ve Askeri Hastane dahil tüm oteller bu kaplıcalara bağlıdır. Toprak kalevi acı bikarbonatlı olan bu kaplıcanın suları şifa dağıtmaktadır, banyo olarak romatizmal sendromlar, hareket sistemlerinin ağrılı hastalıkları, damar tıkanıklıkları, diyabet, gut ve metabolizma bozuklukları, içme olarak karaciğer ve safra yolları hastalıklarına iyi gelmektedir.

Bursa’daki şifalı suların büyük bir bölümü, deniz yüzeyinden 220 m yüksekte kurulu Çekirge bölgesinde bulunmaktadır. Çekirge’nin asıl su sıcaklığı 45°C’yi aşmaktadır. Halk arasında Çelikli adıyla da anılan bu sular, Çekirge’nin en yüksek bölgesinde bulunan Vakıfbahçe adlı bir yerden kaynar. Bu sularda çeşitli madenler eriyikleriyle zengin kimyasal maddeler, gazlar ve yüksek radyoaktivite bulunmaktadır.

Eski Kaplıca: Sıcaklık 45°C

Çekirge’de, Türk hamamının bütün özelliklerini taşır. Bizans dönemi yapıtlarından, 1450 yıllık anıt eserlerdendir. Hüdavendigar döneminde onarım görüp genişletilmiştir. İki kubbeli soyunma yeri, kubbeli banyo yeri ve soğukluğu vardır.

Çelikpalas: Sıcaklık 45°C

Çekirge sularının bir bölümü, cam borular içinde, değerleri bozulmadan Bademlibahçe mevkiinde yapılan Çelikpalas oteline getirilmiştir. Çelikpalas, Atatürk’ün talimat vermesi ile yapılmış, adı da O’nun tarafından verilmiştir.

Odalarından çelikli su akan Çelikpalas’ın yüzme havuzunun dünyada eşi benzeri yoktur. Bursa hamamlarının en büyüğü Çelikpalas'tır. Fizik tedavi bölümleri, sauna ve jimnastik salonu ile devamlı açık bulunur.

Çekirge sularında demir az ölçüde bulunur. Aktığı yerleri kırmızı pas rengine boyadığından, bu sulara “Çelikli” adı verilmiştir.

Çekirgedeki kaplıca suları, romatizma, nevrit, cilt, idrar yolları ve kadın hastalıklarına iyi gelir.