Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

BURSA MÜZELERI | TÜRK-İSLAM ESERLERI MÜZESI

Türk-İslam Eserleri Müzesi

Yeşil Külliyesi’ne bağlı olarak Çelebi Mehmet döneminde 1419 yılında inşa edilen Yeşil Medrese 1972’de yeniden düzenlenerek 1975 yılından itibaren Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak hizmete girmiştir. Geçmişin bilim merkezi olan Yeşil Medresesi’nin çini süslemeleri, cami ve türbeye göre daha azdır. Kapı girişi üstündeki tonoz, batı yan eyvanının tavanı ve dış cephede pencere alınlıkları medresenin çini süslemeli yerleridir.Bir büyük dershanesi, biri büyük olmak üzere on üç odası bulunan Medrese, yapıldığı dönemin en önemli eğitim kurumlarından biri idi.

1930’dan itibaren müze olarak kullanılmaya başlanan Yeşil Medrese’nin salon ve odalarında; 12. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan maden, keramik, ahşap, işleme, silah, el yazması kitaplar, İslami sikke, İslami kitabeler ve mezar taşları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait etnografik malzemeler teşhir edilmektedir.Müzenin içinde yer alan dershane ve odalarda;Hacivat ve Karagöz için ayrılmış geleneksel gölge oyunu ile ilgili eşyalar, Bursa yöresine ait hamam eşyaları, Bursa tekke ve dergâhlarına ait çeşitli eşyalar; altın, gümüş ve bronz sikkelerle Osmanlı nişan ve madalyaları, ateşli silahlara ait koruyucu zırhlar, çeşitli hat sanatı ustalarına ait levhalar, kitaplar ile Şeyh Hamdullah ve Hafız Osman gibi büyük ustalara ait hat sanatı örnekleri, çeşitli bakırdan yapılmış mutfak ve kahve eşyaları sergilenmektedir. İbn Hilâl İbn el-Bavvab tarafından 975/76 yılında yazılan Dua kitabı, XIV. yüzyıla ait zengin tezhipli Bakara suresi, 1323 tarihli bir Kur’an-ı Kerim, Sultan II. Murad’a ait Kur’an-ı Kerim,Memluk Sultanı’nın Yıldırım Bayezid’e hediye ettiği ceylan derisi ile ciltlenmiş Kur’an-ı Kerim ile 15. yüzyıl İznik çini tabakları, Türk-İslam Eserleri Müzesi’nin en önemli objeleri arasında yer alıyor.  

Adeta açık hava müzesi olarak düzenlenen bu tarihi mekânın bahçesinde ise, XV. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar Bursa’nın değişik yerlerinde bulunan seçkin mezar taşı örnekleri teşhir edilmektedir.