Ulucami’nin hemen altında bulunan Emir Han, Orhan Bey tarafından, XIV. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılmıştır. 1416 yılına kadar Bezzaz-i Atik ve Eski Bezzaztan adıyla anılıyordu.
Bursa’da yapılan ilk Bedesten olması açısından önemlidir. 46,00X50,00 metre boyutlarında bir iç avlu çevresine sıralanan iki katlı revak ve buraya açılan odalardan oluşur.
Emir Han, Osmanlı hanlarının ilk örneği sayılır. Birinci kat revakların dört köşesindeki birer kubbe dışında yapının tüm bölümlerinin üzeri tonozla örtülüdür. Duvarları iki sıra tuğla, bir sıra taş ile örülmüştür. Kent içi ticaretin tüm koşullarına uygun olarak yapılan bu handa; alt katta eşya depoları olarak penceresiz otuz altı mahzen bulunurken, üst katta otuz sekiz oda vardır. Üst odalarda birer pencere ile içlerinde birer ocak vardır. Hanın ortasında bir şadırvan ile ağaçlar bulunur. Hanın arkasında ise küçük bir ahırı vardı. Ancak bu ahırlar, Ulucami’nin bahçe kotunun yükselmesi nedeniyle toprak altında kalmıştır.
1674 yılındaki depremde kuzey duvarı yıkılmış, sonra Hızır Bey tarafından tamir ettirilmiştir. Han, Kepenkçiler Çarşısı olarak da anılmıştır. Çünkü Bursa’ya gelen kepenekçilerin bu handa oturmaları zorunlu imiş.
Bursa’daki sükka kantarı burada olduğu için Bahar Kapanı da denilmiştir. Hanın kapısında sabun satılırmış. Sabunu, konuklardan başkasının satmaması için de bir ferman varmış. Şehirde yenen, yenmeyen, alınan ve satılan her tür eşya bu handa tartılıp, alınan kantariye resmi hanın gelirini oluştururmuş. Bursa’nın fethinden, 1781 yılına kadar kantarcılık için konulmuş üç peyke, halen kapının iki tarafında bulunmaktadır. Birçok depreme ve felakete uğramış olan han, yapılan onarımlar ile büyük ölçüde özgünlüğünü yitirmiştir. Ancak 1956 yılından sonra yapılan aslına uygun onarımlar sayesinde özgün şekline yaklaşmıştır.
1958 Kapalıçarşı yangını sırasında tümüyle yanan hanın Ulucami tarafında yeni bazı eklemeler yapılmış, tuvaletlerden Ulucami’ye çıkan bir kapı açılmıştır. Yine Ulucami tarafından, üst kattan bir hücreden de giriş açılmıştır. Bu tamirat sırasında Ulucami tarafındaki alt revaklar, sivri kemer yerine düz yapılmıştır. Duvarları iki sıra tuğla bir sıra kesme taş ile örülmüştür. Ortasında yenilenmiş bir şadırvan ile, bahçesinde yaşlı ağaçlar vardır. Bugün han, tekstil kolu başta olmak üzere tümüyle işyerleriyle doludur.
Raif Kaplanoğlu
Emir Handa 73 adet dükkan bulunmaktadır, bu dükkanların geneli Kuyumcu ve Tekstil üzerine satış yapmaktadır.