1339 Yılında II. Osmanlı Sultanı Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk devir yapılarından ve "T" planlı camilerin ilkidir.
Yığma taş, kesme taş ve tuğla örülmüş olan caminin beş bölümlü son cemaat yeri ortada üç küçük kubbe, yanlarda birer aynalı tonoz ile örtülüdür. Cephelerde tuğla rozet, güneş kursu, iki katlı kirpi saçaklar ve iki katın pencerelerle zengin bir görünüm kazandırılmıştır. Bizans sütun ve sütun başlıkları gibi devşirme malzemelerin yer alması, arkaik bir hava verir. Camide yer alan motifler sadedir. Mihrap üzerinde 14.yy.'ın en güzel alçı süslemeleri vardır. Karamanoğlu II. Mehmed Bey'in 1413 yılında Bursa'yı işgali sırasında büyük ölçüde tahrip gören yapı, Çelebi Sultan Mehmed döneminde 1417 yılında Vezir Beyazıd Paşa tarafından onarılarak ibadete açılmıştır. Cephedeki alt pencereler 1904 yılında, tuğla minare 1905 yılında onarılmıştır.
Orhan Camisi'nin han, hamam, aşhane, imaret, zaviye, mektep, medreseden oluşan külliye halinde olması gerekirken bugün onarılan han ve hamamdan oluşan başka diğer yapı grupları mevcut değildir.